torsdag den 13. januar 2011

Skrivefængsel

I radionyhederne her til morgen blev et nyt ord præsenteret. Et ord der måske nok betyder noget andet end, hvad jeg ser det potentielt betydende, men som i alle tilfælde hjælper til. Ordet "skrivefængsel" lyder for nogle sikkert mareridtsagtigt, mens det for andre kunne synes en romantisering af beat-drømme, hvor man nærmest bundet til tasterne skriver sin rus igennem. Men på gymnasierne, hvortil ordet knytter sig, får man næppe lov til at møde op beruset. Man må med sikkerhed ikke sidde og skodde sin smøg ned i tastaturet... og folk vil se mærkeligt på en, hvis man fortvivlet går til angreb på det nyligt udprintede dokument i kunstnerisk afmagt.
Skrivefængslet er en slags lektiecafé, hvor eleverne opfordres til at skrive afleveringer, sidst på skoledagen forestiller jeg mig. Det lyder formelt, at rektorerne på gymnasierne er glade for den nye ordning, da en halten efter med de skriftlige afleveringer er det første tegn på, at elven dropper ud af gymnasieskolen. Men hvad betyder det for eleven udover, at denne måske reddes fra en uoverskuelig mængde afleveringsarbejde sidst på året?

Det bliver straks mere interessant, hvis man forsøger at oversætte ordet til engelsk - writing-prison, a writing cage, a prison of letters usw. Som forfatteren, der låser sig selv inde på et tomt værelse med sin skrivemaskine, en pose æbler og ti liter vand (eller måske mere rock, en kasse guldøl, en rulle toiletpapir og hovedpinepiller.) Forestil dig at skrive gymnasieafleveringerne om natten på en mørk bar, hvor folk sidder i hjørnerne og skumler med cigaretter og hatte. Du skriver uafbrudt en time, hvorefter du folder manuskriptet sammen, kommer det i en kuvert, sender det i en våd postkasse og drikker øl og kaffe til den lyse morgen. Derfra vandrer du hjem gennem tyske brostensgader i et morgenfriskt og mildt regnvejr for at sætte dig til at læse Goethe eller Kerouac, måske Rimbaud på et loftsværelse der fungerer som biliotek for en kunstnergruppe og kun indeholder bøger, rødpolstrede lænestole og en kaffemaskine.

Jeg ved ikke hvordan skrivefængslets skriftbetjente opfører sig eller ser ud, men forhåbentligt er der fokus på skriften som en Indian fra 25...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar